Κατηγορίες
Banner Αριστερό 1
Newsletter Περισσότερα
Banner Αριστερό 2
Banner Αριστερό 3
Banner Αριστερό 4
Ελιές » Ελιές πράσινες - Ξιδάτες

Περιγραφή

Ελιές πράσινες - Ξιδάτες
Ελιές πράσινες - Ξιδάτες

ΕΛΙΕΣ   ΞΥΔΑΤΕΣ
Παίρνουμε μεγάλες μαύρες ελιές και τις χαράζουμε με ξυράφι ( η τομή να μην φτάνει στο κουκούτσι ). Τις βάζουμε στο νερό για 5 – 6 μέρες αλλάζοντάς το πρωί – βράδυ.

Κατόπιν, τις τοποθετούμε σ΄ ένα μεγάλο βάζο με νερό, όπου έχουμε ρίξει μια πολύ μικρή ποσότητα ασβέστη ( για 10 κιλά ελιές, ένα σβόλο ασβέστη, μέγεθος καρυδιού ) και τις αφήνουμε για 4 – 5 ώρες. Μετά, τις βάζουμε στο ξύδι για μία μέρα. Κατόπι, τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε μέσα στο λάδι, όπου διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.


ΕΛΙΕΣ  ΠΡΑΣΙΝΕΣ - ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ
 

Παίρνουμε μεγάλες πράσινες ( τσουνάτες ) ελιές, τις πλένουμε και τις τσακίζουμε με μία ίσια πέτρα, προσέχοντας πολύ μη μας σπάσει το κουκούτσι. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις ελιές, ρίχνουμε από πάνω ζεστό νερό και τις αφήνουμε για μισή ώρα ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το χρώμα τους. Τις σουρώνουμε, τις τοποθετούμε σε μεγάλα γυάλινα βάζα ( ή πήλινα ) και ρίχνουμε από πάνω νερό το οποίο αλλάζουμε πρωί - βράδυ για 5 – 6 μέρες για να ξεπικρίσουν ( αν χρειαστεί, τις αφήνουμε 1 – 2 μέρες ακόμη ).

Διαλύουμε το ανάλογο αλάτι σε ένα νεροπότηρο ( οι αναλογίες ισχύουν για βάζο 5 κιλών), χυμό λεμονιού ή νεραντζιού και το ρίχνουμε στο βάζο καθώς επίσης και λίγο λάδι ( να σχηματισθεί ένα στρώμα λαδιού, πάχους ενός πόντου, στην επιφάνεια του βάζου ώστε να μην αερίζονται και μουχλιάσουν ).
 

 
<< Προηγούμενο  |   Επόμενο >>
Banner Δεξί 1 [200xX]
Banner Δεξί 2 [200xX]
Banner Δεξί 3
Banner Δεξί 4
Banner Δεξί 5