Κατηγορίες
Banner Αριστερό 1
Newsletter Περισσότερα
Banner Αριστερό 2
Banner Αριστερό 3
Banner Αριστερό 4
Τυριά

Η κατανάλωση τυριού στην Κρήτη είναι η υψηλότερη παγκοσμίως. Ίσως και να έχουν κάποιο δίκιο οι Κρητικοί. Την τροφή δεν την αντιμετωπίζουν ως φάρμακο, αλλά γνωρίζουν να απολαμβάνουν τη γεύση της. Και η γεύση του κρητικού τυριού, γραβιέρας, κεφαλογραβιέρας, κεφαλοτυριού, γλυκιάς και ξινής μυζήθρας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων είναι αξεπέραστη.
Σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας,

Το τυρί διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην κρητική διατροφή. Λένε πως είναι πηγή κεκορεσμένων λιπών αλλά οι Κρητικοί που το τρώνε δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης πιθανότατα οι συνδυασμοί του κρητικού διατροφικού προτύπου να παρέχουν την ιδανική ισορροπία....Στην κρητική διατροφή υπάρχει μια εντυπωσιακή ισορροπία φυσικών προϊόντων που προσφέρουν εκείνο ακριβώς που χρειάζεται ο άνθρωπος για να παραμένει υγιής.

Τελευταίες επιστημονικές έρευνες συσχετίζουν τα προϊόντα αποδομήσεως των πρωτεϊνών των γαλακτοκομικών προϊόντων με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εμφάνισης αλλά και την εξέλιξη όγκων του μαστού και του προστάτη. Στην Κρήτη και στη Γαλλία, μάλιστα, γίνονται εκτεταμένες μελέτες για την ανάπτυξη καινούργιων μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου με βάση αυτά τα επιστημονικά συμπεράσματα. Οι βιταμίνες που περιέχονται στα τυριά μας είναι πολλές ( Α, Β1, Β3, Β6, φολικό οξύ ) , όπως συμβαίνει και με τα βασικά μέταλλα και με τα αμινοξέα.

Οι ρίζες της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη χάνονται μέσα στους μύθους της αρχαιότητας. Λέγεται, πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης έθρεψαν τον μεγάλο θεό, τον Δία, που γεννήθηκε σ΄ ένα σπήλαιο, έχοντας συντροφιά και τροφό του μιαν αίγα, την Αμάλθεια. Από τότε η κτηνοτροφία στην Κρήτη δεν έχει αλλάξει χαρακτήρα. Στηρίζεται σε μικρά ζώα ( αίγες, πρόβατα ) ενώ οι αγελάδες είναι ελάχιστες. Επίσης, στηρίζεται στην ελεύθερη βοσκή.

Δεν υπάρχουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που να κρατούν κλεισμένα σε συγκεκριμένο χώρο τα ζώα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα ζώα της Κρήτης είναι όλο το χρόνο ελεύθερα στα βουνά ή στα χειμαδιά και τρέφονται σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα με άγρια χόρτα, με τα απίθανα κρητικά βότανα και τους θάμνους. Η παραδοσιακή αυτή μορφή κτηνοτροφίας στηρίζεται στην εμπειρία πολλών αιώνων.

Η μόνη ουσιώδης διαφορά της από το παρελθόν έγκειται στο ότι η επεξεργασία του γάλακτος δεν γίνεται πλέον δίπλα στις στάνες αλλά σε σύγχρονες τυροκομικές εγκαταστάσεις, σε εργοστάσια που διατηρούν τις παραδοσιακές μορφές της τυροκομικής τηρώντας παράλληλα όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων με τρόπο σχολαστικό. Η κρητική γραβιέρα προσφέρει μια γεύση που ξαφνιάζει, όπως συμβαίνει και με τις άλλες ποικιλίες των τυριών του νησιού ( κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, ανθότυρος....)
 

Ανθότυρος Ξηρός
Ανθότυρος Ξηρός
 
Πηχτόγαλο Χανίων
Πηχτόγαλο Χανίων
 
Κεφαλογραβιέρα
Κεφαλογραβιέρα
 
Γραβιέρα Κρήτης
Γραβιέρα Κρήτης
 
Λαδοτύρι
Λαδοτύρι
 
Στακοβούτυρο - Στάκα
Στακοβούτυρο - Στάκα
 
Aνθότυρος
Aνθότυρος
 
Γιαούρτι παραδοσιακό
Γιαούρτι παραδοσιακό
 
Φέτα της εταιρίας Τρίκκη
Φέτα της εταιρίας Τρίκκη
 
Γίδινο τυρί της εταιρίας Τρίκκη
Γίδινο τυρί της εταιρίας Τρίκκη
 
Τυρί Τελεμές από την εταιρία Τρίκκη
Τυρί Τελεμές από την εταιρία Τρίκκη
 
Θεσσαλιώτικο της εταιρίας Τρίκκη
Θεσσαλιώτικο της εταιρίας Τρίκκη
 
Τυρί "Ρομάνο" της εταιρίας Τρίκκη
Τυρί "Ρομάνο" της εταιρίας Τρίκκη
 
Κασέρι της εταιρίας Τρίκκη
Κασέρι της εταιρίας Τρίκκη
 
Γαλοτύρι της εταιρίας Τρίκκη
Γαλοτύρι της εταιρίας Τρίκκη
 
Εμφάνιση 1 έως 15 (από 18 προϊόντα) Αποτελέσματα:  1  2  [Επομ. >>] 
Banner Δεξί 1 [200xX]
Banner Δεξί 2 [200xX]
Banner Δεξί 3
Banner Δεξί 4
Banner Δεξί 5