Η Κρήτη είναι νησί ορεινό με οικονομία που ήταν εξαρτημένη στο μεγαλύτερο βαθμό από την κτηνοτροφία και τη γεωργία και με τρόπο ζωής των Κρητικών δύσκολο, απόλυτα προσαρμοσμένο όμως στο διαμορφωμένο γεωοικονομικό περιβάλλον του νησιού. Οι γενικότερες συνθήκες λοιπόν, τα διαθέσιμα προϊόντα του νησιού και οι γεωλογικές δυσκολίες διαμόρφωσαν ειδικές συνήθειες διατροφής, προσαρμοσμένες στις καθημερινές ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες των κατοίκων του νησιού.

Μία από αυτές τις τροφές, ίσως η πλέον χαρακτηριστική για όλη την Κρήτη είναι το παξιμάδι, που προέκυψε από την ανάγκη για κατανάλωση ψωμιού, από τους κτηνοτρόφους κυρίως, που παράλληλα έπρεπε να διατηρείται σε καλή κατάσταση, να είναι εύγεστο και θρεπτικό.

Έτσι, το κρητικό παξιμάδι έγινε ο αχώριστος σύντροφος όλων αυτών που αναγκάζονταν να μείνουν μακριά από το σπίτι τους για αρκετό καιρό.

Λόγω της ιδιαίτερης νοστιμιάς του και των πολλών ποικιλιών που δημιουργήθηκαν σιγά σιγά, το παξιμάδι βρίσκεται πάντα στο κρητικό τραπέζι, δίπλα στο ψωμί και πήρε ιδιαίτερη θέση σε όλες τις κοινωνικές και εορταστικές εκδηλώσεις των κατοίκων του νησιού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες παξιμαδιών με κοινά χαρακτηριστικά : τα υλικά παρασκευής τους, που είναι δημητριακά, τη στεγνή, σκληρή, άγρια υφή τους, το ότι είναι εξαιρετικά γευστικά και εύπεπτα αλλά κυρίως την καταγωγή τους, στην οποία οφείλουν και το όνομά τους , ΄΄ Κρητικό παξιμάδι ΄΄.

Έχουμε τα χωριάτικα, κριθαρένια, εφτάζυμα, σιταρένια, σίκαλης, τα γλυκά παξιμαδάκια και τις πολύ ιδιαίτερες ΄΄ μπουκιές ΄΄ με την ευχάριστη, ουδέτερη γεύση τους, άριστο γλύκισμα – συνοδευτικό για τσάι και καφέ. Εξαιρετικό, επίσης, δείγμα κρητικού παξιμαδιού αποτελεί το Εφτάζυμο παξιμάδι που φτιάχνεται από ρεβίθια και σταρένιο αλεύρι. Περιέχει ακόμη, αλάτι, πιπέρι, κόκκινες πιπεριές και φύλλα δάφνης.

Έχει πολύ ιδιαίτερη, νόστιμη γεύση, ανοιχτό κίτρινο χρώμα και κυκλοφορεί σε διάφορες διαστάσεις με πιο συνηθισμένη το παραλληλεπίπεδο σχήμα. Είναι παραδοσιακό προϊόν, αποκλειστικά τής Κρήτης, θεωρείται επίσημος άρτος και προσφέρεται στους γάμους και τις μεγάλες γιορτές.